رشد شناختی چیست؟

رشد شناختی چیست؟
همانطور که کودک بزرگ می شود. چیزهایی را در مورد جهان اطرافش یاد می گیرد. برای نمونه، یاد می گیرد که نمی تواند بر سطح دیوار قدم بردارد. یاد می گیرد که برای سفارش یک شکلات داغ یا پیتزا تنها زبان بدن و یا ایجاد صداهای مانند گریه کافی نیست و باید از واژگان معنی دار برای انتقال پیام استفاده کند. چنین دانش ارزشمندی در فرایند رشد شناختی حاصل می شود که خود تحت تاثیر عوامل گوناگون ذاتی و اکتسابی است. بنابراین، می توان گفت رشد شناختی همان رشد تفکر در طول زندگی انسان است. تفکر دامنه وسیعی از فرایندهای ذهنی ساده تا پیچیده را در بر میگیرد. گروهی از این فعالیتهای ذهنی با رشد شناختی انسان ارتباط مستقیم دارند. نمونه هایی از فرایندهای ذهنی پایهای و نسبتا سادہ:
شناسایی اشيا، درک برخی احساسات، توانایی درک زبان و استفاده از آن در انتقال پیام که خردسالان نیز در آنها مهارت دارند،
نمونه هایی از فرایندهای ذهنی پیچیده:
و قدرت استدلال، توانایی حل مسئله، قدرت تجسم، سازماندهی و برنامه ریزی، ابتکار و خلاقیت
فرایندهای ذهنی پیچیده در سطح بالاتری از تفکر قرار دارند. تفاوت در میان این توانایی های پیچیده تر از ابتکار و خلاقیت، توانایی استدلال، برنامه ریزی است که موجب تفاوت میان انسان ها و در نهایت به تفاوت در عملکرد و سبک زندگی افراد می شود.
روش هایی جهت رشد شناختی کودک:
الف) صداها را شناسایی کنید:
از کودک خود بخواهید صداهایی را که در طول روز میشنود شناسایی کند به عنوان مثال آواز پرنده، بوق ماشین، صدای ماشین لباسشویی و..
ب) آواز بخوانید:
با کودک خود شعر بخوانید و او را تشویق کنید همراه شما آواز بخواند. آهنگ های مورد علاقه خود را مدام در ماشین و خانه به طور منظم پخش کنید و ممکن است سرانجام خود کودک آواز را شروع کند این فعالیت به ارتقا حافظه و شناسایی کلمات کمک میکند.
پ) شمارش را تمرین کنید:
مثال هنگام رفتن به پارک تعداد کفش های جاکفشی را بشمارید و در پارک تعداد سرسره ها تاب و… را بشمارید
از مکان های جالب مثل موزه و بازار محلی همراه کودک دیدن کنید.
دیدگاهتان را بنویسید